Dirigent Jos Vranken

Sinds januari 2018 is Jos Vranken dirigent van ons koor.  

Curriculum Vitae  Jos Vranken Jr.

* 1 augustus 1939 te Rijswijk Z.-H.

Studeerde aan de Rooms Katholieke Kerkmuziekschool St. Caecilia te Utrecht bij o.a. Herman Strategier en Albert de Klerk, later bij Louis Stotijn; verder bij Paul Pella en Heinz Schauwinhold.

Hij was als Hoofd Opleidingen bij de SNK [thans: Kunstfactor] belast met de verantwoordelijkheid voor de Meerjarige Dirigenten Opleiding voor amateur koordirigenten; tevens was hij stafmedewerker buitenland en in die functie Muzikaal Directeur van het Internationaal Koorfestival te Arnhem en Artistiek Coördinator van het World Symposium on Choral Music 1999 te Rotterdam. Hij was werkzaam bij de muziekcommissie van de Arbeits Gemeinschaft Europäischer Chorverbände en de International Federation of Choral Music.

Hij is oud-voorzitter van o.m. de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging en van het bestuur van de stichting Nederlands Instituut voor Kerkmuziek.

Als dirigent is hij meer dan 50 jaar werkzaam op het gebied van het oratorium, de Katholieke kerkmuziek en de [a cappella] koorzang, hij leidt en leidde koren o.a. in Almelo, Arnhem, De Lier, ‘s-Gravenhage, ‘s-Gravenzande, Naaldwijk, Overveen, Poeldijk, Rotterdam, Scheveningen, Schiedam, Tiel, Vlaardingen, Winterswijk en Zwolle. Hij dirigeerde vele van de bekende oratoria en verder nog Svatá Ludmila van Ant. Dvorák, Moses van Max Bruch, War Requiem van Benjamin Britten, “Or shall we die” van Michael Berkeley en “Het lied van de bossen” van Dimitri Sjostakowitsj. In 2011 leidde hij de eerste Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach in het Westland.

Bij verschillende korenorganisaties (KCZB, KNZV en NBKZO) was Jos Vranken als Muzikaal Adviseur actief. Hij is voorzitter van de stichting Liedbundel [Gezangen voor Liturgie] en voor de stichting Studie- en Oratoriumprojecten leidt hij het project “Tonen 2000” in Westland. Als voorzitter van de Stichting Euregio Koorzang realiseerde hij het eerste Euregio Symposium Koorzang in Kerkrade; hij was voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Koordirigenten. Verder was hij secretaris van de stichting Vrienden van Deo Sacrum en lid van het bestuur van Bibliotheek Westland.

Hij leidt de volgende koren: Liturgisch Koor Cantate Domino te Den Haag Zangkoren “Deo Sacrum” te Poeldijk

Hij adviseert regelmatig en maakt vaak deel uit van jury’s bij internationale koorevenementen zoals de Koor-Olympiade 2000 in Linz, in 2002 in Busan, Korea en 2006 in Xiamen (China).

Hij was fractievoorzitter voor de VVD in de gemeente Monster en voorzitter van stichting “De Bieb” aldaar.

Jos Vranken is Ridder in de Orde van oranje Nassau, Commandeur in de Orde van Gregorius de Grote en drager van de erespeld van de gemeente Monster. Hij ontving de stadspenning van de gemeente Den Haag, de plaquette van de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging, de Medaille d’Argent van “Arts Sciences et Lettres” Parijs en de onderscheiding Pro Cultura Hungarica. In 2008 ontving hij de “Westland-Stek”, het ere-insigne van de gemeente Westland en hij ontving de Gouden Reversspeld met Robijn van de Koninklijke Christelijke Zangersbond.