Een oratorium

Wat is een oratorium?

Een oratorium is een omvangrijk muziekwerk voor koorzang en vocale solisten met begeleiding van instrumenten, en is aanvankelijk gebaseerd op een bijbels verhaal, maar zonder zichtbare uitbeelding van dat verhaal zoals dat bij een opera wel het geval is.

Bekende oratoria

  • Die Schöpfung van Haydn; The Messiah van Händel,
  • het Weihnachtsoratorium en de Mattheuspassion van J.S. Bach.

Ook muziekwerken zoals Die Jahreszeiten van Haydn en de Saint Nicolas van Britten zijn oratoria hoewel deze niet op bijbelse verhalen zijn gebaseerd. Hierbij gaat het niet allen om muziekwerken uit vroeger eeuwen maar ook om werken uit latere tijden zoals het oratrium Le Roi David uit 1926 van Honneger, een muziekwerk dat zich muzikaal duidelijk onderscheidt van de ‘oudere’ oratoria; en ook de Saint Nicolas uit 1948 van Britten. Een wel heel eigentijds muziekwerk is de Sint Joris Mis van Herman Finkers en The Armed Man van Karl Jenkins.

Er zijn dus veel gevarieerde muziekwerken van verschillende componisten uit uiteenlopende periodes beschikbaar voor een oratoriumkoor. Een concert door een oratoriumkoor is juist daarom zo bijzonder omdat dit een prachtig muzikaal samenspel is tussen koor, orkest en solisten.
De verschillende delen van het muziekwerk worden in verrassende afwisseling door koor, orkest en solisten gezamenlijk of afzonderlijk ten gehore gebracht.

Bas concert 012 (2)
[break/]

Jaarlijks concert

Het jaarlijks concert van Oratoriumkoor De Lier is dan ook een feestelijk hoogtepunt, niet alleen voor de koor zelf maar zeker ook voor het publiek. Bovendien is het een verrijking van het culturele leven in het Westland.

Meer uitleg over een oratorium en het ontstaan daarvan kun u hier vinden of kijk op kunstbus.nl.